donderdag 10 mei 2012

Muzikale en poëtische opening van expositie “In de Schijnwerpers”




Zaterdag 28 april vond er een bijzondere opening plaats van een bijzondere expositie.
Iedereen die op creatief gebied zijn prestaties wilde laten zien aan een breder publiek  kon zich tot 7 april aanmelden voor de expositie “In de Schijnwerpers”.
Ongeveer 20 woudenbergers en iemand uit Amersfoort hadden dit gedaan. Dit resulteerde nu in een zeer gevarieerde expositie met schilderijen, aquarellen, keramiek, beeldhouwwerk, borduurwerk, tekeningen en glaskunst.


De expositie werd op originele manier geopend, door andere kunstuitingen zoals muziek en poëzie ten gehore te brengen. Hiervoor waren fluitist Hans Kinnegim en leden van de Poëziekring Scherpenzeel uitgenodigd. Afwisselend was er muziek of een gedicht te beluisteren. De leden van de Poëziekring komen elke maand bij elkaar om elkaars eigengemaakte werk voor te dragen en te bespreken. Ook voor deze opening hadden zij zelf gedichten geschreven.
René Hillenaar droeg o.a. een gedicht voor dat heette “in de Schijnwerpers”. Ook Woudenberger Evert Vroom liet een eigen gedicht horen. Het kortste gelegenheidsgedicht was van Vian Moo: “28 april 2012,

"Deze berg kunst, een hele vertoning”.


Tussen de deelnemers aan de expositie zaten verschillende bekende mensen van wie al eerder werk te zien is geweest: Lenie Hoogendijk met aquarellen, Arie Velema met geaquarelleeerde landschappen, Gerda Velthuizen met keramiek, Joke Alberts met twee schilderijen van aziatische vrouwen, Ed van Pinxteren met uit serpentijnsteen gehakte beelden, Harry Slaghekke met potloodtekeningen en Willem van der Pluijm met een aquarel/tekening van Mont St.Michel. Van Margriet Stijlaart hingen er enkele felgekleurde schilderijen. Maria Tempelman had klein beeldhouwwerk uitgestald.

Opvallend waren de fijne borduurwerken met geometrische patronen van Mieke Haverkort. In andere vitrines lagen mooie sieraden met eigengemaakte glaskralen van Ditta Oskam. Van enkele jonge leerlingen van de Kunstberg, Jochem van de Craats en Joey Verhaar waren er leuke werkstukken te zien. Joey experimenteerde met verf en structuur en Jochem maakte een bijzonder object: “Tafel”.
Voor sommige deelnemers zoals Charlotte Blotenburg was het de eerste keer dat ze iets exposeerden. Zij had een paar leuke kleine werkstukken ingestuurd.

Verder was er werk te zien van Wim Hoogendijk, Ruby Streef, Willy Philipsen, Hennie Jordaan en Liesbeth de Graaf. Ruby Streef was één van de jongste deelnemers met haar kleurige schilderijen. Ze vond het leuk om hieraan mee te doen en vertelt: “Nu mijn werkstukken op zo’n professionele manier tentoongesteld zijn lijken ze nog mooier. Thuis heb ik mijn werkstukken meestal opgeslagen staan omdat de ruimte ontbreekt om ze op te hangen”. Ze vertelt ook dat ze plannen heeft om in deze richting verder te gaan studeren en dat deze expositie daarom heel welkom is.

De groep organisatoren is behoorlijk druk geweest met het inrichten van deze expositie en het maken van de bijbehorend affiches. Els van der Burgh vertelt: ”Alle aangemelde werkstukken moesten beoordeeld worden. Er moest een keuze gemaakt worden uit ieders werk. De ingestuurde werkstukken zijn van hoog nivo en dat moet wel tot zijn recht komen. Lastig was daarbij om te kijken wat bij elkaar past en wat niet. Het is uiteindelijk een leuke gevarieerde expositie geworden”.

Stichting Kunst en Cultuur is van plan om de expositie “In de Schijnwerpers” jaarlijks te laten terugkeren. Er is in Woudenberg voldoende creatief talent aanwezig om vaker zo’n boeiende expositie te organiseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten