dinsdag 16 oktober 2012

2 LEZINGEN IN HET NAJAAR 2012 DOOR EEF EPHRAIM



Marc Chagall : Vreugdevolle Kunst   ---  Van Kruis naar Kribbe  ---
in het (Kunst en) Cultuurhuis Woudenberg, Dorpsstraat 40


data: vrijdagavond 26 oktober en 2 november  19.30-22.00 uur
kosten € 30,- bij inschrijving overmaken op 390301507 tnv mj steppé-krikke
opgave: martinekrikke@kunstwerkplaatswoudenberg.nl


         
In het voorjaar, de Paastijd, hebben we genoten van de blijmakende en perspectief gevende lezingen over de Kruisen van Marc Chagall. We zagen prachtige, kleurrijke en diepzinnige composities over kruisiging, dood èn opstanding. Deze kunstzinnige uitbeeldingen hebben we ook ervaren als “spiegels”  die  ons kunnen helpen in het proces van Bewustwording, Zelfkennis en Transformatie. Want de bijzondere kunst van Marc Chagall is zuivere expressie van de inhoud van het diepe innerlijke leven van de mens. En hierin liggen nog vele z.g. mystieke waarheden verborgen.
De twee nieuwe dia-lezingen in het najaar – met uitzicht op de Kersttijd -  gaan over de z.g. “nieuwe geboorte “. Dit is de Bewustwording van de geboorte van iets nieuws in de eigen ziel : de geboorte van het “Goddelijk Kind“, het Kerstkind. Dit vindt plaats na de wederéénwording van het grondpaar van tegenstelling in onze wereld : n.l. het “mannelijke en het vrouwelijke“. En dit zijn de twee oerbeelden ( archetypen ) die bijna altijd aanwezig zijn in de Kruisbeelden van Marc Chagall.

De heer Eef Ephraim is als arts-psychotherapeut gericht op de werkelijkheid van het innerlijk leven van de mens. Vanuit deze belangstelling leerde hij het werk kennen van Marc Chagall, voor wie deze innerlijke wereld de Bron was voor al zijn werk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten