dinsdag 6 november 2012

EEN LEVEN LANG TEXTIEL

Textiel Kunstenaar  Dery Timmer 

door Els van der Burgh.  KCW



Sinds 1969 woont en werkt  Dery Timmer in Woudenberg. Ze is actief lid van ‘DE KUNSTBERG’, platform voor Beeldende Kunstenaars Woudenberg.
Ter ere van haar 70ste verjaardag heeft  het bestuur van GALERIE DE KUNSTBERG besloten een overzichtstentoonstelling van haar werk te organiseren.
Haar tuin straalt creativiteit uit. Prachtige decoratieve Acanthussen met bloemen in de kleuren lila, grijsgroen en paars, die al iets laten zien van het kleurengamma (palet) van deze Textiel kunstenaar.
Dery volgde de opleiding ’Textielkunst’ Ns aan de Amsterdamse Academie welke was gevestigd aan de Weteringschans.
Onder KUNSTNAALDWERK worden alle technieken verstaan, zoals goudborduren, weven, wit borduren enz, ontwerpen en uitvoering.
Dery heeft les gegeven op middelbare scholen,  in Enschede en Almelo. Ondertussen ontwikkelde ze zich terwijl ze les gaf.
Ze werkte als redacteur voor het blad TEXTIEL PLUS, wat nog steeds bestaat, en is uitgegroeid tot een vooruitstrevend blad met vooraanstaande textielkunstenaars, nieuwe experimenten enz. Na 25 jaar stopte ze haar  medewerking aan dat blad.

‘IK WILDE MIJN HOOFD RUIMTE GEVEN OM NIEUWE IDEEËN UIT TE WERKEN’

Daarna sloot zij zich aan bij allereerste presentatie van De Kunstberg  in De Camp, in 2006.
Gaf in dat zelfde jaar een Workshop Textiel. Handgeschept  papier, beschilderd en beplakt met verschillende materialen, waaronder Vliesofix en Tyvec, verhit met de heat tool ( hitte föhn). Waarmee prachtige, verrassende resultaten bereikt kunnen worden.
Is ook lid van groep ‘WINDKRACHT 10’, waarvan de leden altijd exposities  buiten hebben. Alle weersomstandigheden trotserend.  O.a  aan zee, in Zeeland bij Burgsluis en in de Hortus Botanicus
te Leiden.
De Hortus botanicus van Leiden werd vanaf 1594 geleid door Carolus Clusius (tevens professor aan de Universiteit van Leiden). Het werk van Dery is geïnspireerd op de kleding van die tijd en de buitenlandse orchideeën, die Clusius uit het verre buitenland importeerde.

Dery werkte mee aan het samenstelling van het  boek  ‘Art Textils of the World’. The Netherlands 2001. Ze mocht mede bepalen welke Nederlandse Textielkunstenaars in dit boek werden opgenomen.

IN MIJN WERK WIL IK DE GEDACHTEN VORMGEVEN,
VERTELLEN WAT JE SOMS NIET ZEGGEN KUNT,
DE RAFELS VAN HET HART,
DE RAFELS VAN HET LEVEN.
Dat is wat Dery met haar werk wil uitdrukken, vorm probeert  te geven.
‘ONVERWACHT KOMT SCHOONHEID TROOSTEN’
is één van de onderschriften die te vinden zijn in een klein vierkant boekje, iedere bladzijde toont een afbeelding van een textielwerk in schitterende kleurcombinaties. Een gesigneerd,  genummerd boekje, in oplage.
Een juweeltje, in een bijpassend doosje, voorzien van een uniek kunstwerkje, dat  heel geschikt is om iedere dag een andere voorstelling open te leggen, of om  cadeau te geven.
Dery houdt van experimenteren met nieuwe materialen, waaronder ‘water soluble’ een in water oplosbare stof, die gebruikt wordt bij het machinaal borduren.
Begin van dit jaar opende GALERIE de KUNSTBERG met een tentoonstelling onder de titel: ‘ONTMOETING’.
Dery ’s bijdrage was een bijzonder boekwerk getiteld: ’ HET HEMELSE LEVEN’, gemaakt  op linnen in de vorm van een hemd, bewerkt met teksten en afbeeldingen van Mahler (de componist) en Mengelberg  ( uitvoerend dirigent). De samenwerking van Mahler en Mengelberg , door Ramsey Nasr  op ontroerende wijze verwoord, inspireerde Dery tot deze vorm.
Dery is iedere dag actief bezig met haar textielkunst.
Recent, op de Culturele dag zaterdag 8 sept, onthulde zij een kunstwerk van haar  hand,( gemaakt in opdracht van de plaatselijke afdeling van de PvdA.), in de Bibliotheek, gevestigd op de eerste etage van het Cultuurhuis. Het is een cadeau van de PvdA aan Kunst en Cultuur Woudenberg. Het heeft een plek gekregen, links van de gezamenlijk  ingang Bibliotheek, Galerie de KUNSTBERG.
De tentoonstelling ’EEN LEVEN LANG TEXTIEL’ is van 10 nov tot 29 dec 2012 te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Bibliotheek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten