woensdag 16 november 2011

Een portret van Gusta Boodt





Beeldend kunstenaar Gusta  Boodt heeft zolang ze het zich kan herinneren getekend.
Thuis waren teken-en schildermaterialen ruimschoots voorhanden en de resultaten werden opgehangen. Haar gestreepte olifanten waren een opvallend fenomeen.


Als kind mocht ze met haar oudere broer mee naar de tekenlessen van Ton Kraanen. Op school viel haar tekentalent op. Ze ging naar de kweekschool omdat haar ouders vonden dat er geen droog brood te verdienen was in de kunst. Tijdens haar jaren voor de klas in het speciaal onderwijs zette ze haar tekentalent nuttig in door o.a. verhalen en de schoolkrant te illustreren. Het heeft lang geduurd voordat ze zomaar voor haar eigen plezier ging schilderen. 
Aanvankelijk werkte ze voornamelijk met aquarel, inkt, oliepastel- en soft-pastelkrijt, later met acrylverf.


Experimenteren
Tijdens de opleiding creatieve therapie verandert er iets in haar werkwijze. Ze mag  tijdens deze lessen geen gebruik maken van kwasten en daardoor wordt haar werk vrijer, expressiever en vooral ook groter.
Het plezier in experimenteren en het proces worden nu heel belangrijk en komen op de eerste plaats, daarna pas het resultaat.


Na een inspiratieloze periode neemt Gusta een paar lessen bij Krista müller uit Amersfoort en dan gaat het weer stromen. De natuur in al zijn elementen is een grote inspiratiebron. Ook ontwikkelt ze een fascinatie voor lijnenspel en ontstaan er steeds vaker abstracte werken.
Gusta wil zich niet vastleggen in een vaste stijl of techniek. Door te experimenteren ontstaat er steeds weer verrassend ander werk.



Het schilderij op de foto is opgebouwd uit lijnen en geeft de toeschouwer de suggestie van een stad.
Over een leeg doek liet Gusta verf druipen, voorjaars-kleuren, geel, licht groen, enz. Ze liet zich verrassen door het spel. Draaide het doek om en…werkte weer verder met donkere lijnen, horizontaal en vertikaal. Er ontstond een stadsbeeld.
Gusta is ook actief bij de “KUNSTBERG”.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten